Online Randevu

Türkiye'de Şeker Hastalığı Ameliyatı

Türkiye'de Şeker Hastalığı Ameliyatı

Tip 2 Diyabet Cerrahisi

 

Diyabet hastalığı genetik faktörler, hareketsiz yaşam ve düzensiz beslenme ile oluşabilen bir hastalıktır. Diyabet hastalığı Tip 1 ve Tip 2 olarak iki farklı şekilde oluşabilir. Tip 2 diyabet hastalığı, pankreasın yeteri kadar insülin salgılayamaması ya da salgıladığı insülinin yeteri kadar kullanılamaması sonucunda kan şekerinin yükselmesi ile oluşur.

Tip 2 diyabet hastalığı yavaş ilerleyen bir hastalıktır ve hastalığın tetiklenmesinde insülin direnci ile insülin salgısında azalma oluşabilir. Aşırı kilolu, 45 yaş üstü tiroid problemi olan kişiler ve hipertansiyon hastaları, risk grubu içinde sayılabilirler. Tedavi sürecinde beslenmenin düzenlenmesi, düzenli egzersizlere başlanması ve stresten uzak durulması etkili olabilir. Hastanın istenilenleri yapması sonucunda kan şekerinin düşüyor olması ilaç tedavisine başlamayı gerekli kılabilir. Tüm bu tedavilerden sonuç alınamadığında ise Tip 2 diyabet hastalarına cerrahi tedavi uygulanabilir.

 

Türkiye'de Diyabet Cerrahisi Kimlere Uygulanır?

 

Tip 2 diyabet hastalığı; beslenme düzeni, egzersizler ve ilaçlar ile düzenlenemediği durumlarda cerrahi tedaviye başvurulabilir. Bu durumda 10 yıldan daha fazla süredir hasta olan kişilerde pankreasın insülin üretme kapasitesine bakılarak, insülin rezervleri tükenmemiş ise cerrahi tedavi uygulanabilir. Genelde diyabet hastalarında 10-12 yıl içerisinde insülin rezervlerinin tükenmesi söz konusudur ve bu dönemden sonra organ hasarları görülebilir. Tip 2 diyabet hastasının ne kadar zamandır olduğu, hastalığın hangi derecede ilerlediği ve hastalığın belirtileri değerlendirilir. Tip 2 diyabet cerrahisinde hastanın vücut kitle endeksi 35 ve üstü olması gereklidir. Obezite hastalarında başarı oranı daha yüksek olan Tip 2 diyabet cerrahi tedavisi 18-65 yaş aralığındaki hastalara uygulanabilir. Hastaların 8 yıldan kısa süredir Tip 2 diyabet hastaları 40 yaş altında ise başarı oranı artar.

 

Diyabet Cerrahisi Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

 

Tip 2 diyabet hastaları cerrahi işlem sonrası beslenmelerine dikkat etmelidir. Hastanın ameliyat sonrası hareketsiz kalmaması gereklidir. Hastanın iştahında azalma, kilo kaybı, halsizlik ve bitkinlik gibi sıkıntılar yaşaması normaldir ve 2 aylık bir dönemde yavaş yavaş geçmeye başlar. Ameliyat sonrasında hasta ilk 15 günü sıvı beslenerek geçirmelidir. Bu süre içerisinde hastanın taneli ve katı gıdalar tüketmemesi gereklidir. 15 gün sonrasında hasta püre kıvamında besinler tüketmeli ve egzersizlerine başlamalıdır. Yiyeceklerin yağlı ve baharatlı olmamasına dikkat edilmelidir. Bir ay sonrasında kontrollü bir şekilde katı beslenmeye geçilmelidir. İlk 3 ay içerisinde salça, yağ ve baharat kullanımına çok dikkat edilmelidir. Besinlerin iyice çiğnenerek tüketilmesi gerekir. Ameliyat sonrası besin tüketiminde katı ve sıvı ayrı zamanlarda tüketilmelidir.

Siz de Tip 2 diyabet cerrahisi için klinik mavi uzman doktorlarımıza başvurabilirsiniz.

diğer blog yazıları

blog
Basur (Hemoroid) ve Anal Fistül: Ameliyat Yöntemleri ve Ameliyatsız Tedavi Seçenekleri
Basur (Hemoroid) ve Anal Fistül: Ameliyat Yöntemleri ve Ameliyatsız Tedavi Seçenekleri

Basur (hemoroid) ve anal fistül tedavilerinde ameliyat bazen kaçınılmaz olabilir, ancak daha hafif vakalarda ameliyatsız yöntemlerle de başarılı sonuçlar elde edilebilir.

Detaylar
Basur (Hemoroid) Ameliyatı Sonrası Tekrarlama Riski Nedir ?
Basur (Hemoroid) Ameliyatı Sonrası Tekrarlama Riski Nedir ?

Basur ameliyatı sonrası hemoroidlerin tekrar etme riski genellikle düşük olsa da, tamamen ortadan kalkmış değildir.

Detaylar
Mide Tüpü Nedir ?
Mide Tüpü Nedir ?

Obezite tüm dünyada her geçen gün artan sağlık sorunları arasında yer alır.

Detaylar

iletişim

iletişim

İletişim Formu

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için aşağıdaki
form aracılığı ile bize ulaşabilirsiniz.

Adınız Soyadınız
E-posta Adresiniz
Telefon Numaranız
Mesajınız

iletişim

iletişim
Adres

Gürlife Hastanesi
Obezite ve Diyabet Cerrahisi
Fevzi Çakmak Mah. Akınsel Sok. No:1
Tepebaşı Eskişehir

TELEFON

0552 200 59 69

+90 507 350 07 26 (EN)

BİZE ULAŞIN

Sosyal medya kanallarımızdan bize ulaşabilir,
yeniliklerden haberdar olabilirsiniz.