Online Randevu

Türkiye'de Gastrik Bypass Ameliyatı

Türkiye'de Gastrik Bypass Ameliyatı

Gastrik Bypass Ameliyatı Gastrik bypass Türkiye’de ve dünyanın pek çok yerinde yıllardır obezite  ve son yıllarda da tip 2 diyabetin cerrahi tedavisinde kullanılan bir tedavi yöntemdir. Bu ameliyatlar arasında Roux-en-Y gastrik by-pass , mini gastrik by-pass,  Duodenal switch olarak da adlandırılan ameliyatları sayabiliriz . Bu ameliyatlar   ile besin alımı kısıtlanır. Bunun yanı sıra bağırsaktan besin emilimini de azaltarak kalori alımını da azaltır. Bu nedenle ileri derecede obez hastalarda tercih edilir. Ayrıca bu ameliyatlar ile gastrointestinal emilim ve hormonal değişikliklere neden olunduğundan seçilmiş vakalarda tip 2 diyabetin tedavisinde de yapılmaktadır.  Bu ameliyatlardan sonra tip 2 diyabet hastaları hemen ameliyat sonrasında kullandıkları ilaç ve insülinlerden kurtulabilmektedirler.  İleri derecede obez hastalarda yağlı ve karbonhidratlı gıdaların emiliminin azalması ile oluşan kalori açığı nedeniyle  hızlıca zayıflamaktadırlar. Hem midenin hem bağırsak yapısının değişmesi ile yeme alışkanlıkları uygun planlanınca bireyler istedikleri  sağlıklı bedene kısa sürede konforlu bir şekilde kavuşabilmektedirler.

 

Gastrik Bypass Ameliyatı Kimlere Uygulanır?

 

Gastrik bypass operasyonu diyetle kilo veremeyen ve ağır derecede obez bireylere ve uygun tip 2 diyabet hastalarına  uygulanır. Beden kitle indeksi 40 ve üzeri olan tüp mide ameliyatından fayda görmeyen , tüp mide ameliyatı yapılmış fakat tekrardan kilo almış , ileri derecede obez ve metabolik sendromu olan bireylere yapılabilmektedir..

 

Gastrik Bypass Çeşitleri Nelerdir?

 

Gastrik bypass operasyonunun 3 farklı uygulanma yöntemi vardır. Bu gastrik bypass çeşitleri ise:

 

Roux-en-Y Gastrik By-pass : Bu ameliyat dünyada yaygın olarak yapılmaktadır. En çok tercih edilen gastrik bypass ameliyatlardan biridir. İnce bağırsağın emilim işlevlerinin pek çoğunun korunduğu bu yöntemde sindirim problemleri oldukça azdır. Roux-en-Y gastrik bypass yöntemi ile tedavi edilen kişiler öğünlerindeki besinleri tüketirken kısa sürede doygunluk hissi yaşarlar.

 

Mini Gastrik By-pass : Bu ameliyat ile midenin proksimal kısmı tüp haline getirilerek belli cm de ince barsakla yapılan anastamozdan ibarettir. Obezite ve tip 2 diyabet cerrahisinde kullanılmaktadır.

 

Duodenal Switch : Bu ameliyatta da mide tüp haline getirilerek yine safra yolu değiştirilip mide ve ince barsaklar arasında yapılan bir ameliyattır.

 

Yukarıda bahsettiğimiz  ameliyatların yanı sıra ileal interpozisyon,  tek anastamoz gastrik by-pass  ve transit bipartisyon gibi by-pass  ameliyatları da  obezite ve tip 2diyabet  cerrahisi  tedavisinde kullanılmaktadır.

 

Gastrik Bypass Ameliyatı Nasıl Yapılır?

 

Gastrik bypass ameliyatı iki aşamalı olarak gerçekleştirilir. İlk aşamada temel amaç midenin hacminin küçülmesini sağlamaktır. İlk aşamada midenin üst kısmı küçültülür ve sindirim yapmak için bu bölge ayrılır. İkinci aşama ise ameliyata da adını veren bypass işlemi yapılır.  Bu adımda ince bağırsak hacmi kısaltılır ve besinler bu sayede daha az emilir. Yemek yeme sırasında midenin büyük kısmı ve gastroinstestinal sistemin çok büyük bir kısmı kullanılmaz ve bu sayede hem tüketilen besin miktarı hem de besinlerim emilim yüzdesi azalır. Ayrıca barsakların nöroendokrin sistemi değiştirilmiş olur(TİP 2 diyabetin cerrahi tedavisi).

 

Gastrik Bypass Ameliyatı Artıları Nelerdir?

 

Hiperlipidemi hastalarının yüzde 90’ından fazlası iyileşir.

Ameliyattan sonraki on iki ay içinde hastalar fazla kilolarının yüzde yetmişinden fazlasını kaybederler.

Hipertansiyon, uyku apnesi, tip 2 diyabet gibi pek çok hastalık bireylerin yüzde 70’inde tamamen yok olur.

Gastroözofajial reflü hastalarında reflü  iyileşme oranı yüksektir.

Fazla kilo probleminden kaynaklı özgüven sorunu yaşayan bireylerde bu durum ortadan kalkar. Böylece depresyon gibi hastalıkların görülme oranı da azalır.

Metabolik sendromu olan tip 2 diyabet hastalarında bu ameliyatlarla iyileşme oranı ortalama %90’ nın üzerindedir

 

Gastrik Bypass Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

 

Gastrik bypass ameliyatının sağlık için pek çok avantajı vardır. Ancak tedavi sonrasında dikkat edilmesi gerekenler de en az ameliyat kadar önemlidir. Yağdan fakir proteinden zengin bir beslenme programı uygulanmalıdır. Bu program kişiye özel hazırlanıp  ameliyat eden cerrah ve ekibinde olan bariatik diyetisyen tarafından hazırlanarak belirli aralıklarla takip edilir. Az yağlı peynir, süzme yoğurt, yumuşak ve yağsız pişmiş et tavuk balık, hazmı kolay sebze püreleri ilk etapta bir beslenme uzmanı tarafından planlanarak diyete eklenmelidir. Midenin sindirim işlevi geliştikçe gıdalar aşamalı olarak diyete eklenmelidir.

diğer blog yazıları

blog
Basur (Hemoroid) ve Anal Fistül: Ameliyat Yöntemleri ve Ameliyatsız Tedavi Seçenekleri
Basur (Hemoroid) ve Anal Fistül: Ameliyat Yöntemleri ve Ameliyatsız Tedavi Seçenekleri

Basur (hemoroid) ve anal fistül tedavilerinde ameliyat bazen kaçınılmaz olabilir, ancak daha hafif vakalarda ameliyatsız yöntemlerle de başarılı sonuçlar elde edilebilir.

Detaylar
Basur (Hemoroid) Ameliyatı Sonrası Tekrarlama Riski Nedir ?
Basur (Hemoroid) Ameliyatı Sonrası Tekrarlama Riski Nedir ?

Basur ameliyatı sonrası hemoroidlerin tekrar etme riski genellikle düşük olsa da, tamamen ortadan kalkmış değildir.

Detaylar
Mide Tüpü Nedir ?
Mide Tüpü Nedir ?

Obezite tüm dünyada her geçen gün artan sağlık sorunları arasında yer alır.

Detaylar

iletişim

iletişim

İletişim Formu

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için aşağıdaki
form aracılığı ile bize ulaşabilirsiniz.

Adınız Soyadınız
E-posta Adresiniz
Telefon Numaranız
Mesajınız

iletişim

iletişim
Adres

Gürlife Hastanesi
Obezite ve Diyabet Cerrahisi
Fevzi Çakmak Mah. Akınsel Sok. No:1
Tepebaşı Eskişehir

TELEFON

0552 200 59 69

+90 507 350 07 26 (EN)

BİZE ULAŞIN

Sosyal medya kanallarımızdan bize ulaşabilir,
yeniliklerden haberdar olabilirsiniz.