Online Randevu

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Nasıl Beslenelim?

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Nasıl Beslenelim?

Tebrikler! Yeni bir hayata başlangıçta zorlu kısmı geride bıraktınız. Ameliyatınız başarılı bir şekilde tamamlandı, herhangi bir şikâyetiniz yok, bütün bulgularınız normal… Peki diğer aşamaya geçelim.

 

“Ben şimdi ne yiyip içeceğim? Bundan sonra nasıl beslenmem gerekiyor?” kısmına geldik.

 

Bu süreçte hızlı toparlanabilmek için yeterli miktarda sıvı ve protein almanız çok önemlidir. Sleeve gastrektomi ya da bilinen adıyla Tüp Mide ameliyatı sonrası günlük alınması gereken protein hedefi 60-80 gram olmalıdır. İlk zamanlarda bu miktarlara ulaşmak zor olacağı için çoğu zaman toz formdaki protein takviyelerinden destek alırız. Aynı şekilde ameliyat sonrası kısıtlı bir beslenmeyle birlikte artmış vitamin- mineral ihtiyaçlarından dolayı düzenli multivitamin takviyesi kullanmak da önemlidir.

 

Tüp Mide ameliyatı sonrası yaklaşık 1 aylık bir aşamalı diyet protokolümüz vardır. Beslenme aşamalarımızı kabaca berrak sıvılar, koyu kıvamlı sıvılar, püreler, yumuşak katılar ve normal beslenmeye geçiş şeklinde sınıflandırabiliriz.

 

Bu aşamaları biraz daha detaylandıracak olursak;

 

1. Berrak sıvı dönemi ameliyattan sonra ikinci günde hastanede başlar. Saatte yaklaşık 30 cc sıvıyı küçük yudumlarla alabiliyor olmanızı bekleriz. Su, açık çay, ıhlamur, papatya vb. bitki çayları, sebzelerle hazırlanıp süzülmüş- tanesiz et/tavuk suyu, tanesiz- şekersiz kompostolar, tanesiz- posasız elma suyu, vişne suyu, üzüm suyu… bu dönemde tercih edilen sıvılardandır. İçtiğiniz sıvılar oda sıcaklığında olmalıdır.

 

2. Tam sıvı dönemi,: hastaneden taburcu olduktan sonra da sıvı beslenmeye devam ediyoruz. Bu dönemde sizden herhangi bir öğün düzeni beklemiyoruz. Saatte bir, yavaş yavaş 1 çay bardağı kadar su-sıvı içmenizi istiyoruz. İçtiklerinizin yine çok sıcak ve çok soğuk olmamasına özen göstermelisiniz. Evet, İlk etapta alışkanlıklarınızın biraz dışında bir programla karşılaşacaksınız. Ama merak etmeyin göz açıp kapayana kadar bu dönemi atlatacağız ve beslenmeniz biraz daha keyifli hale gelecek. ???? Bu aşamada ekstra tercih edebileceğiniz sıvılar; Ayran, kefir, laktozsuz yoğurt, laktozsuz süt, yüksek proteinli sütler, bitkisel sütler, proteinli içecekler, blenderden geçirilmiş çorbalar, et/ tavuk/ sebze suları, kendi hazırladığınız şekersiz-tanesiz komposto ve hoşaflar…

 

3. Püre dönemine ameliyattan sonra 3. Hafta itibariyle geçebilirsiniz. Bu dönemde artık öğün düzeni oluşturmaya başlıyoruz. Ana ve ara öğünlerle birlikte günde en az 5-6 kez beslenmeniz gerekmektedir. Öğün içerikleri; rafadan yumurta veya haşlanmış yumurtanın beyazı, sürülebilir kıvamlı yumuşak peynirler, laktozsuz süt, yoğurt (kaymaksız), patates/ kabak/ havuç püresi vb., kıymalı sebze yemekleri (blenderize edilmiş), çatalla ezilmiş muz, şekersiz elma püresi, blenderden geçirilmiş meyve püreleri, şekersiz smoothieler, şekersiz puding vb. şekilde olabilir. Bu süreçle birlikte artık hayatımıza yeni bir alışkanlık daha giriyor. Ana öğünlerden 30 dakika öncesinde ve sonrasında herhangi bir sıvı tüketmiyoruz. İlerleyen zamanlarda da bu kurala dikkat etmeniz yeterli besin alabilmeniz için çok önemli olacak.

 

4. Ameliyatın 1.ayında artık yumuşak katılara geçiş sağlayabilirsiniz. Bu dönemde haşlanmış/çırpılmış yumurta, sütlü/ peynirli omlet, yağsız/ az yağlı peynir çeşitleri, az yağlı/ yağsız süt, yoğurt, iyi pişmiş/ haşlanmış sebzeler, kıymalı sulu yemekler, buğulama balık, kabuksuz meyveler tercih edebiliriz. Sonrasında hafta hafta kendinizi gözlemleyerek besin çeşitliliğinizi arttırabilirsiniz. Katı besinlerle birlikte doygunluk hissini daha net yaşayacaksınız. Eski alışkanlıklarınıza kapılıp hızlı yemek, az çiğnemek mide kapasitenizi çok çabuk doldurur ve öğün sonrası ağrı, kramp, şişkinlik şikayetleri yaşamanıza neden olabilir. Bu yüzden normal beslenmeye geçtiğinizde de hep söylediğimiz gibi yavaş ve iyi çiğneyerek besinleri tüketmeniz gerekmektedir. Ayaküstü atıştırma davranışı ilerleyen süreçte beslenme bozuklukları yaşamanıza sebep olabilir. Unutmayın, ana öğünlerinizde minimum 25-30 dakika sofrada oturmalısınız!

 

Tüp mide ameliyatı ömür boyu diyet yapmanızı gerektirecek bir işlem değildir. Burada asıl önemli nokta uzun vadede sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmanız ve bunu sürdürebilecek yetkinliğe ulaşmanızdır.

 

Tamamen normal beslenmeye geçtiğinizde özellikle dikkat etmenizi istediğimiz temel birkaç nokta var; Birincisi protein alımınıza daima özen göstermenizdir. Her öğününüzde mutlaka bir protein kaynağı besin olmalı ve öğünlerinize protein içerikli bu besinlerle başlamalısınız. İkincisi yediğiniz bütün yemekleri çok iyi çiğneyerek yavaş yemeyi alışkanlık haline getirmelisiniz. Bir diğer nokta ise yemeklerin yanında çay, kahve, su vb. sıvı tüketimi alışkanlığınız varsa bunu bırakmanız ve ana öğünlerde katı-sıvı ayrımı dediğimiz bu kurala riayet etmenizdir. Uzun vadede mide hacminizi arttırmamak için bu en önemli kurallardan birisi. Bu kurala ne kadar dikkat ederseniz ameliyatın etkisini de o kadar korumuş olacaksınız.

 

İyi haber, her bireyin metabolizma hızı ve vermesi gereken kilo miktarı farklı olmakla beraber, bu ameliyattan sonra kişiler genellikle 6 ay- 1 sene içerisinde ideal kilosuna ulaşmış oluyor! Tabii size söylenecek tarihlerde kontrollere gelmeniz de kilo verme sürecinizde büyük önem taşımaktadır. Düzenli kontrollere gelip rutin tahlillerinizi yaptırdığınız sürece ciddi bir problemle karşılaşmıyoruz. İlerleyen süreçlerde de günlük beslenmenizi diyetisyeninizle birlikte planlayabilir yaşam düzeninizle uyumlu olacak şekilde sürdürebilirsiniz. Bu süreçte asla yalnız değilsiniz ve merak ettiğiniz, sorun yaşadığınız herhangi bir konu olduğunda daima bizlere ulaşabilirsiniz.

 

Sağlıklı günler…

diğer blog yazıları

blog
Mide Tüpü Nedir ?
Mide Tüpü Nedir ?

Obezite tüm dünyada her geçen gün artan sağlık sorunları arasında yer alır.

Detaylar
Gastrik Bypass Ameliyatı Nedir ?
Gastrik Bypass Ameliyatı Nedir ?

Gastrik bypass operasyonu, diyetle kilo veremeyen ve ağır derecede obez bireylere ve uygun tip 2 diyabet hastalarına uygulanır.

Detaylar
Zayıflama Ameliyatı Maliyeti
Zayıflama Ameliyatı Maliyeti

Fazla kilolu olmak obezite ameliyatı olmak için yeterli bir sebep değildir.

Detaylar

iletişim

iletişim

İletişim Formu

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için aşağıdaki
form aracılığı ile bize ulaşabilirsiniz.

Adınız Soyadınız
E-posta Adresiniz
Telefon Numaranız
Mesajınız

iletişim

iletişim
Adres

Gürlife Hastanesi
Obezite ve Diyabet Cerrahisi
Fevzi Çakmak Mah. Akınsel Sok. No:1
Tepebaşı Eskişehir

TELEFON

0552 200 59 69

+90 507 350 07 26 (EN)

BİZE ULAŞIN

Sosyal medya kanallarımızdan bize ulaşabilir,
yeniliklerden haberdar olabilirsiniz.